Obrazovanje Bošnjakinje i njena društvena uloga u vrijeme osmanske uprave na prostoru današnje Bosne i Hercegovine

Autor(i)

Ključne riječi:

Bošnjakinja, obrazovanje, Bosna, Osmansko carstvo, društvo, odgojno-obrazovne institucije, mektebi, škole, vakuf, Bosniak woman, education, Bosnia, Ottoman Empire, society, educational institutions, maktabs, schools, wakf

Sažetak

Obrazovanje predstavlja najznačajniju društvenu aktivnost. Prosperitetna društva konstantno se bave istraživanjima i analizama kako bi unaprijedili odgojno-obrazovne sisteme i na takav način osiguravala društveni, ekonomski i kulturni razvoj. Ovaj rad je fokusiran na odgojno-obrazovni sistem na prostoru Bosne i Hercegovine za vrijeme osmanske uprave. Cilj je bio utvrditi i interpretirati obrazovanje Bošnjakinje i njenu društvenu ulogu u tom periodu. Analizom odgovarajućih tekstova utvrdili smo da su Bošnjakinje u tom periodu stjecale znanje u mnogim odgojno-obrazovnim ustanovama poput: mekteba, škola, tekija i sl. Koristile su se arapskim pismom i bosančicom.

Imale su veoma zapaženu ulogu u društvu. Nezavisno su upravljale svojom imovinom tako da su investirale/uvakufljavale svoj imetak u različite društvene ustanove, a posebno obrazovne. Obavljale su različite društvene aktivnosti. Stjecale su brojne titule poput: bula, hòdža, vaizkinja, muallima, hafiza, hadžinica, vakifa, pa i titule šejha. Također, neke od njih su bile upraviteljice u raznim ustanovama. Nastojale su da daju doprinos općem društvenom dobru, a to su najčešće radile kroz obrazovanje i ulaganje u obrazovne ustanove i njihovo održavanje.

##submission.downloads##

Objavljeno

2015-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci