Iz historijske geografije srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini 1463 — 1557. godine

Autor(i)

Sažetak

Srpske pravoslavne crkve i njihovi manastiri u Bosni i Hercegovini su do obnovaljanja Pećke patrijaršije u 1557. godini strukturirani u tri eparhije: Dabarska ili Dabrobosanska, Zahumskohercegovačka i Zvornička.


Autentičnost postojanja crkava i manastira u pomenutim eparhijama nije lako utvrditi jer ne psotoje pisani materijal i relikvije ;njihov pronalazak bi bilo od velike pomoći u j rekonstrukciji historijske geografije Srpske crkve na našim zemljama tokom perioda osmanske vladavine.
Zbog nedostatka izvornog materijala, vlada, negativan stav prema dugim vijekovima turske vladavine, koja je planski zatirala svaki trag postojanja srpske nezavisne države.

Iz nekoliko navedenih primjera je ipak ukazano da ne postoji naučno-historijska osnova za predrasudu da su Turci u našim zemljama, njihovom okupacijom, uništavali i spaljivali manastire i crkve i time potirali sve što je ostalo od prethodne nezavisnosti Srpskog naroda .
Naprotiv, život običnog naroda je doživio veliki razvitak, čineći našu historiju mnogo svijetlijom nego što se generalno vjerovalo.

##submission.downloads##

Objavljeno

1987-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci