Posjeta Gazi Husrev - begovoj biblioteci u Sarajevu od 07-18, 2004

Autor(i)

Sažetak

Gazi Husrev-begova biblioteka je osnovana 1537. godine, zajedno sa Islamskom školom (medresom). Gazi Husrev-beg, Osmanlijski namjesnik Bosne, osnovao je najstarije visoko-obrazovne institucije u Sarajevu za izučavanje sufijske filozofije (hanikah) nekih šest godina ranije. U njegovom testamentu (vakufnami) koji se tiče izgradnje medrese, dobrotvor (vakif) je zahtijevao da “…što god pretekne od troškova za gradnju, neka se koristi za kupovinu dobrih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, za one koji će ih čitati i one koji se bave naukom da kopiraju iz ovih knjiga”. Iz tog razloga ova biblioteka se smatra prvom i najstarijom kulturnom institucijom Bošnjaka.

Biblioteka je ostala u sklopu Kuršumlije medrese sve do 1863. godine, kada je zbog nedovoljnog prostora bila premještena u veću prostoriju uz Begovu džamiju. Tu je ostala sve do 1935. godine kada je ponovo premještena zbog povećanog knjižnog fonda. Njena nova lokacija je bila zgrada ispred Careve džamije. Biblioteka i njen bibliotečki fond bili su smješteni tu sve do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine, kada je zbog sigurnosnih razloga bila prinuđena da se premjesti i svoju bibliotečku kolekciju rasporedi na nekoliko mnogo sigurnijih lokacija u gradu.

Osnov bibliotečke kolekcije čine rukopisi na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Taj broj orijentaciono iznosi 10.000 kodeksa, koji čine biblioteku jednom od najvećih te vrste u Evropi. Rukopisi vode porijeklo iz različitih dijelova islamskog svijeta, posebno iz velikih centara islamske kulture i nauke kao što su: Istanbul, Meka, Medina, Kairo i Bagdad. Značajan broj ovih rukopisa vodi porijeklo iz bosanskih gradova i sela gdje su mnogi Bošnjaci-muslimani pisali originalne radove ili su kopirali knjige drugih autora iz svih tada poznatih naučnih disciplina.

##submission.downloads##

Objavljeno

2005-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci