Mehmed Refik-efendija Hadžiabdić Šejhul Islam

Autor(i)

Sažetak

Vrhovni vjerski lider muslimana u Osmanskom carstvu imao je naziv Šejhul-islam. Njegova vjerska pozicija bila je najveća nakon halife koji ga je postavljao. Navedeni Mehmed Refik bio je jedini Slaven musliman, koji je zauzimao takav položaj. Rođen je u Rogatici, malom gradu u istočnoj Bosni. Položaj Šejhul-islama zauzeo je u drugoj polovini XIX vijeka.


Rođen je 1813. godine. Gazi Husrev-begovu Medresu je završio u svojoj rodnoj Bosni u Sarajevu. Upisao se na Univerzitet u Istanbulu. Tokom perioda njegovog školovanja pokazao se kao inteligentan i sjajni student, I u svome ranom periodu života bio je poštovan od strane profesora i naučnih krugova. Nakon završetka diplomiranja ostao je da živi u Istanbulu. Njegovo ugled, kao i njegove moralne vrijednosti i iskrenost, doprinele su mu da se zaposli u Izvršnom islamskom vijeću (Mešihat) gdje je radio dugo vremena s kratkim prekidom, za vrijeme kojeg je vršio dužnost qadije u Istanbulu, a kasnije i u Varni (Bugarska) .

Tokom svog rada u Mešihatu prvo je zauzeo nekoliko nižih položaja, a kasnije i viši, dok nije bio na prvom mjestu u njemu, postavljen je Šejhulislam 1866. Taj datum je označio pjesnik u hronikama u polu-stihu značenja: "Allah je postavio najkvalitetnijeg kadiju Refika na vrhovni položaj u vezi sa religijskim poslovima" što ukazuje na veliku reputaciju ovog čovjeka iz Bosne. Položaj Šejhul-islama obnašao je u periodu od jedne godine i devet mjeseci. Dvije tri godine od tada obolio je od tifusa i umro je 20.aprila 1871. godine, u 59 godini života. Sahranjen je svečanom dženazom u počasnom mezariju pored sultan Mehmed el-Fatihove džamije u Istanbulu. Od njegovih pisanih djela najčuvenije je Nugulu'fetava (izvori za rad el- Fetaval-feydiye). To je zapravo naučni komentar na arapskom jeziku o kolekciji fetvi (Seriyat-law Solutions). Djelo je štampano, zajedno sa kolekcijom, 1849. godine u Istanbulu. U rodnom gradu Rogatici izgradio je džamiju i mekteb, te uvakufio značajno imanje.

##submission.downloads##

Objavljeno

1978-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci