Nekoliko klasičnih pomorskih astronomskih instumenata u Gazi Husrev-begovoj muvekithani u Sarajevu

Autor(i)

Sažetak

Sredinom prošlog vijeka, muvekitana ili mjesto gdje se čuvaju instrumenti za mjerenje vremena, ili sahatnica kako je takođe nazvano (sa arapskog / turskog "sahata" što znači "sat" ili "sat") ustanovljena je u provinciji Tursko osmanskog carstva u Bosni i Hercegovini. Zapravo, osnovano ih je više od jedne . Oni su stoga bili prva zvanična astronomska institucija u tom regionu Osmanskog carstva. Prva muvekitana ili sahatnica (izgovor: »sahatnitca« sa naglaskom na prvom »a«) u Sarajevu osnovana je 1270. godine prema muslimanskom kalendaru (AD 1853/54).
Druga muvekithana je ustanovljena od strane Gazi Husrev begovog vakufa .U zbirci pjesama »Divan« Fadila Paše Šerifovića postoje još dva hronograma. Veoma je lahko uvidjeti iz hronogrrama kada je osnovana druga ustanova tj. 1275. godine prema muslimanskom kalendaru (AD 1858/59). Prvi naslov muvekita (ili direktora institucije) dobio je Salih Sidki Hadžihusejnović. Muvekithana ili ustanova je preživjela do danas, ali je izgubila svoju prvobitnu funkciju. Ima brojne stare instrumente za mjerenje vremena i prateću opremu. Najpoznatiji instrumenti su nesumnjivo astrolab-kvadranti, ovdje u Bosni i Hercegovini poznatiji kao "rub tahta "," mukantarat tahta "," iltife "od" usturlab ". U poslednjoj riječi lako se može vidjeti korijen riječi "astrolab".

Pored njih, muvekitana čuva još nekoliko vrijednih instrumenata kao što su preklopni (složeni) sunđer, gnomoni, duhovi nivoi, prizme za stvaranje veštačkog horizonta, jedan oktant i dva sekstanta. Posebno zanimljiva su posljednja tri instrumenta navedena ovdje.
Baza oktanta je izrađena od drveta i ima zaštitni sloj laka. Takozvani »alidada« ,a držači ogledala su napravljeni od bronze. Skala za čitanje je napravljena od slonovače. Postoje jedna mobilna i dva fiksna ogledala, kao i set od tri filtera. Spoljne dimenzije oktanta su 351 x 283 milimetara. Luk instrumenta ima skalu počev od 0 ° i završava sa 90 °, alidada ima tangencijalni vijak. U sredini unakrsne trake postoji kostna tabela ili ploča. Može se pročitati sljedeća slova: "E BA THET". Treće slovo u prezimenu je nepotpuno i može značiti ili 'R' ili 'P'.
Tu je i monogram "BR", ugraviran u sredini skale luka. Nije poznato ko je sakriven iza ovog znaka.
Prvi sekstant u kolekciji je u potpunosti napravljen od bronze. Skala za čitanje je napravljena od slonovače. Postoji jedno mobilno i jedno fiksno ogledalo i set od tri filtera. Spoljne dimenzije su 275 x 245 milimetara. Skala je podijeljena počevši od 0 ° i završava sa 115 °. Alidada ima tangencijalni vijak. U sredini luka nalazi se jedini zaštitni znak na instrumentu i to je "J B Le Roy Jersey". Pretpostavljam da inicijali J B Le Roy skrivaju Jean Baptiste (1720-1800) jednog od sinova Julien Le Roy, poznatog proizvođača satova. Jean Baptiste se bavio zemljišnim mjerenjima, mehanikom i fizikom.

Drugi sekstant u kolekciji je napravljen od bronze i ima sloj zaštitne boje. Njegova tragularna baza je ispunjena mrežom u obliku trojne dijeteline.
Alidada ima mali okular koji je prikačen na njega, kako bi se omogućilo preciznije čitanje. Ima jednu mobilno i jedno fiksno ogledalo. Ispred fiksnog ogledala nalazi se set od tri filtera i ispred mobilnog ogledala nalazi se još jedan set od četiri filtera. Spoljne dimenzije instrumenta su 210 x 230 milimetara. Luk ima skalu od 0 ° do 115 °. Postoji gravura na skali. Izgravirani tekst: Negretti & Zambra, London. Ovo je očigledno proizvođać koji je proizvodio instrument. Vlasnici su bili Henry Negretti i Joseph Warren Zambra i bili su aktivni u drugom dijelu XIX veka. Postoji još jedan natpis na jednom dijelu oka ili okularima. Tu je natpisno prezime Kasumović. Svi napori da saznaju više o prezimenu nisu dali plodove.
Samo postojanje ovih pomorskih instrumenata omogućava da se napravi dva fundamentalna zaključka.
Prvo, uprkos  konzervativnosti islamske nauke u posljednjim vijekovima osmanske vladavine u našim zemljama, koja se odnosila i na  astronomiju; i dalje je postojala neka komunikacija sa naprednijom zapadnom Evropom u određenom, ali ne i tačno određenom vremenskom periodu. Kada su ovi dragocjeni instrumenti nabavljeni i bili su veoma skupi u to vrijeme, to je nemoguće utvrditi. Niti je poznato ko ih je kupio, niti gdje je, ili da li je neko bio posrednik u kupovini. Poznata je činjenica da postoje živahne trgovinske veze između sadašnje Bosne i Hercegovine i  Dubrovačke republike i grada Zadra. Ovi i mnogi drugi interesantni odgovori na različita pitanja mogli bi se naći u poslovnim knjigama Gazi Husrev-begovog vakufa iz tog vremena. Možda se čak i može utvrditi ko je koristio ove instrumente (naime, nijedan Kasumović nije radio kao muvekit ili čuvar ovih instrumenata u Gazi Husrev-begovoj muvekithani).

Drugo, mogu se izvući određeni zaključci o upotrebi ovih instrumenata koji su u vezi sa njihovom primjenom. Jedno je sigurno i to je da nikada nisu bili jedini instrumenti za mjerenje vremena. Takozvana »Rub'tahta« je omiljeni instrument islamskih praktičnih astronoma. Imamo indirektan dokaz toga. Naime, ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, g. M. Pašić, "muvekit" ili čuvar u Gazi Husrev-begovoj muvektihani, preveo je rad pod nazivom Rub 'ul mukantara Ahmed Zia Ign Riza. Rad se bavi osnovama korišćenja i izgradnje »ruba tahta« (23). Oktant i sekstant su vjerovatno pomoćni instrumenti koji se koriste za brži način utvrđivanja visine Sunca, za svakodnevnu upotrebu, dok je za ostale potrebe i dalje ostao astrolab-kvadrant kao nezamjenjivi instrument iz jednostavnog razloga, da pomenemo i jedan primer, sekstant nema liniju za jutarnju i večernju sumu, istočni horizont za kraj "sabaha" (ili jutra) zapadni horizont za "akšam" od večeri i tako dalje.

Ova tri instrumenta ipak imaju značajan udio u izboru instrumenata astronoma Bosne i Hercegovine, ali i udio u razvoju nauke  na ovim prostorima.

 

##submission.downloads##

Objavljeno

1985-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci