Važniji legati u rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Autor(i)

Sažetak

U članku »Važniji legati u rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu « prikazane su privatne kolekcije orijentalnih rukopisa donirane Gazi Husrev-begovoj biblioteci.
Gazi Husrev-begova biblioteka posjeduje oko 7000 rukopisa koji sadrže preko 20.000 radova, od kojih je više od polovine došlo u biblioteku kao donacije. Ostatak su rukopisi iz prvobitnog fonda biblioteke koju je za potrebe biblioteke formirao vakif Gazi Husrev-beg, zajedno sa kupljenim rukopisima i manji, najčešće anonimni pokloni. Osim toga, u privremenom inventaru postoji više od 2000 kodeksa rukopisa.

Veći dio ovih rukopisa sakupljen je u posljednje vrijeme putem Vijeća Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i individualnih poklona. Na taj način, pomoću svih ovih legata, velikih i malih, Gazi Husrev-beogva biblioteka postala je jedna od najbogatijih zbirki orijentalnih rukopisa u svijetu. Najbogatije kolekcije prenijete u Gazi Husrev-begovu biblioteku su: Karađozbegova i Derviš paše Bajezidagića iz Mostara devedesetih godina, Osmana Šehdije-efendije iz Sarajeva (osnovana 1757.), Elči Ibrahim-pašina iz Travnika (početak XVII vijeka ), Dženetića iz Sarajeva (kraj XVIII v.), Saliha Izeti ef. Hromića iz Stoca (XIX v.) i druge. Ali ove zbirke su takođe dokaz kulturnog i naučnog prosperiteta okruženja u kojem su formirane, kao i afiniteta njihovih bivših vlasnika.

##submission.downloads##

Objavljeno

1987-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci