Zbirka sidžila Gazi Husrev-begove biblioteke

Autor(i)

Sažetak

U kolekciji sidžila (sudskih zapisa) iz Gazi Husrev-begove biblioteke nalazi se 85 knjiga koje su primarni izvori za daljnje istraživanje naše nacionalne historije iz pet vijekova turske vladavine. Sidzili su zbirke kadijinih (sudijini) dokumenata određenih teritorijalno-administrativnih regiona. Teritorija pod jurisdikcijom jedne osobe nazvana je kadiluk. Rad svakog kadije nije bio samo manifestiran u njegovoj pravnoj djelatnosti. U slučaju nedostatka organa opšteg autoriteta, kadija provodi razne naredbe centralne i lokalne vlasti. Tako je imao uticaj u domenu izvršne vlasti na području na kome je služio svoju službu kao kadija. Njima su slate sultanove naredbe i instigracije u vezi sa njihovim područjima, kao i slične vrste dokumenata koje je izdavala kancelarija regionalnog poslanika.

Zbog širokog obima odgovornosti kadija, sidžili mogu sadržati veoma različit materijal za istraživanje u političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj historiji jednog regiona. Zbirke sidžila iz Gazi Husrev begove biblioteke sadrže 3 knjige iz 16. centara, 37 knjiga iz 18. vijeka i 45 knjiga iz 19. vijeka, a najveći dio njih 82 knjige su protokoli suda u Sarajevu. Tri sidžila iz 16. vijeka, zajedno sa katastarskim registarima bosanskog sandžaka iz istog perioda, predstavljaju osnovni materijal za historiju Bosne i Hercegovine. 18. i 19. vijek su značajni periodi u historiji Bosne i Hercegovine. Osmansko carstvo vodilo je ratove na širokom području radi zaštite svojih teritorija. Budući da je Bosna bila sastavni dio Carstva, učestvovala je u svim ratovima. Odraz svih ovih događaja koji su uticali na njegov ekonomski, društveni i kulturni život sadržan je u dokumentima ovih sidžila. Oni imaju poseban značaj za istraživanje prošlosti Sarajeva i njegovog okruženja. Na osnovu sadržaja u njima moguće je pratiti teritorijalnu difuziju Sarajeva kroz svoje ulice tokom 18. i 19. vijeka. Na osnovu naslijeđenih dokumenata moguće je proučiti kulturu življenja, materijalni i socijalni status svojih građana, njihov kulturni nivo itd.

Za istraživanje kulturne historije Sarajeva dragocjene su kolekcije knjiga koje su navedene u brojnim naslijeđenim raspravama. Mnoge od ovih knjiga su udžbenici u mektebima i medresama, a njihova studija je takođe važna za historiju obrazovanja u Bosni i Hercegovini.
U tom pogledu ove zbirke su neophodne za razumijevanje obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Za istraživanje vjerske, nacionalne i društvene strukture stanovništva Sarajeva, važni sidžilski dokumenti su: in'amat defteri, ugovori o sklapanju braka i instrument Kefileme kojim je osmanska administracija uspostavljala sigurnost u gradu.


Za naše znanje o cehovima i njihovoj strukturi u Sarajevu sidžili sadrže veoma bogat materijal. Takođe daju bogat materijal za istraživanje urbane strukture Sarajeva i utvrđenih dijelova Sarajeva. Sa aspekta likovne i primenjene umjetnosti, kolekcije zlatnog nakita i zlatnog novca (koji su korišćeni kao nakit); Različiti ukrasni predmeti za žene, koji su navedeni u sidžil dokumentima, su od velike vrijednosti.
Emocije žena, prenijete u njihovim dekorativnim tapiserijama, čajevaćkim čipkama i obojenim tepisima, predstavljaju bogat materijal za etnografe i historičare raznih vrsta. Zbog toga što je Sarajevo preraslo u veliki urbani centar i centar većeg Bosanskog pašaluka, u njemu je koncentrisan društveni i politički razvoj grada orijentalno-islamske civilizacije. Istraživanje o svim aspektima Sarajeva je osnova našeg razumijevanja ovog specifičnog perioda.

##submission.downloads##

Objavljeno

1987-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci