Muhadis Mustafa Pruščak

Autor(i)

Sažetak

Mustafu b. Muhameda, Bošnjaka, Pruščaka, Nevabadliju, izuzetanog predstavnika mlađe generacije (18. vijeka) intelektualne škole iz Prusca, poznatog po poštovanju ortodoksnog islama i ljubavi prema arapskom jeziku, predstavili su bivši istraživači (kao što su S. Bašagić, M. Handžić, A. Šabanović, kao i M.T. Okić) kao profesionalnog pisca, kadiju Hanefijske škole, muftiju i nastavnika. Nova istraživanja zasnovana na sadržaju njegovih izvještaja, posebno na temu njegove knjige Ar-radI li al-Murtada i njegovom diplomskom radu (igazat-name), pokazuju da je Mustafa Pruščak bio na prvom mjestu stručnjak iz oblasti Poslanikovih a.s. hadisa.
Njegov rad Ar-radi li al-Murtada, koji je na neki način dodatak knjizi Al-hadi li al-Muhtadi od Muhammad b. Abi al-al-Magribi at-Tlimsani, raspravlja o 112 tema vezanih za vrline spomenute u Polsanikovim a.s. hadisima, kazivanjima koja su prenjele prve i druge generacije muslimana, maksimi i izjave Tore. Autor , Mustafa Pruščak, je ovaj rad definisao kao čisti rad o hadisima. Njegov učitelj koji ga je naučio nekoliko disciplina iz oblasti islamske nauke dodjelio mu je, u skladu sa obrazovnim sistemom vremena, diplomu (idžazetnamu) koja ga je promovisala u čin muhadisa (stručnjak hadiske nauke).
Mustafa Pruščak to zaslužuje svojim radom i pisanjem. Stil njegovog pisanja i način na koji izražava svoje misli odlikuje eksplicitnost rječničke strukture slične onoj iz Poslanikovih a.s. hadisa.

##submission.downloads##

Objavljeno

1985-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci