Traktat o učenju Islamskih frakcija od Muhameda ibn Pira 'Ali El-Bergilija

Autor(i)

Sažetak

Muhammad b. Pir 'Aii al-Bargili (929-981 / 1523-1573), poznati islamski učitelj, u velikom opusu svog rada, napisao je knjigu o islamskim frakcijama, njihovim učenjima i njihovom vjerovanju. Naslov knjige kao "Tuhfat al-Mustaršidin fi bajani medahibi firaq al-Muslimin". To je kratak razgovor o najpoznatijim grupama islamskih frakcija i njihovim osnovnim stavovima na kojima su razvili teorije različite od učenja ortodoksnog (sunni) islama.


Na početku knjige al-Bargili govori o učenju unutar ortodoksnog islamskog krila, a potom io učenjima šest velikih frakcija, uključujući dvanaest sekti svake od njih. Način na koji ih autor klasificira nije identičan klasifikacijama drugih dobro poznatih autora i heresografa koji se bave ovom fenomenom kao što su: al-Bagdadl, aš-Šahrastani, Ibnu Hazm, al-Eš'ari i drugi. Majke frakcije prema mišljenju Al-Bargilija su: Gabriyya, Qadariyya, Karramiyya, Mu'attaliyya, Rafidiyya i Nawasibiyya.
Knjiga Al-Bargilija je jedina takva vrsta u posedu Gazi Husrev-begove biblioteke otkrivena do sada, što služi kao dokaz da su u našim provincijama uvijek prevladavala samo autentična učenja islama i da nijedna frakcija nikad nije bila podržana ili ukorijenjena ovdje. Pošto neka mesta u knjizi nisu sasvim jasna i razumljiva, čitav prevod knjige prate neophodne bilješke koje će, po našem mišljenju, biti korisne onima koji su manje upoznati sa učenjima islamskih frakcija.

##submission.downloads##

Objavljeno

1985-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci