Dvije verzije hronike o Mekam-i Ibrahimu

Autor(i)

Sažetak

Među radovima Ali Dede Bošnjaka, Hronika o Makamu-i Ibrahimu ima posebno mjesto kao najsloženiji rad u vezi sa ovim mjestom u Kabi. Napisano je u dve verzije: prvi je izveštaj Sultanu koji je zaključio završetak restauracije na zgradi pod nazivom "Tamkinu l ~ Maqam fi Masgidi 1-haram" (Osnivanje mekama na Svetom mjestu), a drugi verzija je rasprava, to jest, ekstenzivna radnih hronika u ovoj zgradi koja se zove "Fadlu l-Mekam ve l-Masdžidi l-haram" (vrijednost Mekama i Svetog mjesta).


U ovom dokumentu su predstavljene obe verzije, ukazujući na broj sličnosti i razlike između njih. Izvod iz posljednjeg poglavlja, koji se odnosi na deskripciju zgrade i njegovu konstrukciju, predstavljen je zajedno sa tekstom hujjet-a (sudskog dokumenta) o restauraciji, kao i nekoliko stihova koje je napisao autor traktata na arapskom jeziku povodom završetka ovih radova.
Ovaj članak takođe opisuje formalne strukture i sadržaje citiranih verzija s posebnim naglaskom na poglavlje koje se odnosi na "avails" povezane sa ovim objektom gdje je predstavljena njegova ezoterična i egzoterna dimenzija; to jest, istorija ove građevine završena je od svog nastanka do restauracije početkom 17. vijeka. Na taj način je završen i pojam Hronike.

##submission.downloads##

Objavljeno

1987-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci